Szekszárdi Kerékpáros S. E.

A 80-as évek kiváló versenyzői voltak (balról jobbra) Sajó Peti, Halász Laci és Zoli

Egyesületünk az 1950-es évek elején (1952-ben alakult meg), a Szekszárdi Szövetkezeti Spartacus sportkörön belüli kerékpáros szakosztállyal jött létre. A 70-es és 80-as években számos országos bajnoki címet szereztek minden korosztályban a Spartacus bringásai, sőt a nemzetközi porondon is eredményesek voltunk. A moszkvai olimpiára három (!) szekszárdi kerekes (Halász Laci és Zoli + Pálinkás Csabi) is kijutott, ami ma már szinte hihetetlennek tűnő történet. Ezen időszak nagy bringásai voltak a Halász testvérek, Liska Pali, Pálinkás Csaba és Sajó Péter.

A 90-es években Steig Csaba dominált a hazai országúti kerékpározásban

A másik olimpiai részvételre 12 év után került sor, amikor a barcelonai olimpián  Steig Csaba kapott lehetőséget.

Az ezt követő években indult meg lefelé az úton a nagy szekszárdi kerékpársport, amit mi sem jelez jobban, hogy idővel számos kiváló versenyző (pl. a Steig fivérek, Istlstekker János stb.) hagyta el a klubot és igazolt máshová.

Pálinkás Csaba, aki a szakosztály egyik sikerhalmozója volt: itthon és külföldön is számtalan győzelemmel bizonyította tehetségét. Sajnos Csaba 2004. október 11-én, 45 éves korában végleg itthagyott minket. Az eredményeire azóta is büszkék vagyunk!

A 90-es évek legvégére egyre nehezebb anyagi helyzetbe került a sportklubunk, és az akkori sportvezetők sem voltak a helyzet magaslatán. (Az egymásra mutogatás mellett semmit sem tettek az előrelépésért…) Ennek köszönhetően elkerülhetetlenné vált, hogy a 2000-es éveket úgy kezdte a csapat, hogy alig-alig volt sportolói létszám és senki sem tudta kézben tartani a működést. Ekkor egy lelkes vezetői társaság élén Steig Gábor visszatért  (kezdetben csak mint sportvezető, később már versenyzőként is), és gyakorlatilag a nulláról kezdett el építkezni. A kemény munka meghozta az eredményét, mert 2 éven belül már országos bajnoki dobogósokat köszönthettek a tagok, amit azóta már sok bajnoki cím és más nagy versenyeken elért győzelmek is kiegészítettek.

Liska Pali, aki mezőnyhajrákon általában verhetetlennek bizonyult. Legnagyobb sikereit - többszörös magyar bajnokként - a Spartacus színeiben érte el!
Sajó Péter az egyetlen szekszárdi IBV győztes kerékpáros. A felnőtt karrierjét mi sem jelzi jobban, mint a 9 magyar bajnoki cím. Péter sajnos már nem lehet közöttünk: 1998. június 29-én, 35 évesen hunyt el.

Azóta anyagilag stabilnak nevezhető a klubunk helyzete, de a sportolói létszám sajnos a közelében sincs már a “hőskorihoz” képest…

Sikeres feliratkozás.

Hiba, kérlek próbáld újra

Szekszárdi Kerékpáros S. E. will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.